Verdens første 3-årige utdanningstilbud på hundekjøring

Aina koser med en trekkhund. - Klikk for stort bilde

Landsdekkende linje i hundekjøring klar til oppstart fra høsten 2016 på verdens nordligste landbruksskole, Tana videregående skole.

Publisert av Tonje Kristine Halvari. Sist endret 18.01.2016

Hundespann under Finnmarksløpet - Klikk for stort bilde

Hovedutvalg for kompetanse i Finnmark (HUK) vedtok denne uken å gi ungdom fra hele landet mulighet til å søke Vg1 hundekjøring. Dette er en gledens dag for unge hundekjørere.

Utdanningen forankres i programområde naturbruk, der det brukes lokale læreplaner i programfag vinklet mot hundekjøring. Gjennom Naturbruk vil både det hundefaglige, idretts- og næringsperspektivet ivaretas. Elevene går Vg1 og Vg2 innenfor naturbruk og Vg3 studieforberedende naturbruk. Dette vil gi elevene studiekompetanse i tillegg til kompetanse innen kynologi (læren om hund), entreprenørskap, friluftsliv, økonomi og bærekraftig bruk av naturressurser.

Studiekompetanse gir elevene mulighet for videre høyere utdanning på høgskoler og universitet.

Naturbruksskolene jobber parallelt med å opprette ett dyrefag som har som mål å gi elevene fagbrev.

Det er 8 plasser på Vg1 hundekjøring og utdanningen vil være søkbar fra uke 2 2016. Inntaket skjer delvis etter karakter og delvis basert på intervju med eleven. Motivasjon, personlig egnethet og karakterer vil alle inngå i kriteriene for opptak.

Det vil bli mulig for elevene å ha med seg et begrenset antall hunder etter søknad.

Marianne Dahlen