Nytt fra gårdsbruket

Oksefjøset 1 - Klikk for stort bilde

2018 er godt i gang. Her kan du lese litt om hva som skjer på gårdsbruket.

I storfefjøset går alt sin vante gang. Det er en positiv og dyktig gjeng med fagarbeidere som holder kontroll på dyr, drift, lærlinger og elever i praksis.  Dette skoleåret har vi mange elever som vil være i fjøset, både på ettermiddager og i helger. Veldig positivt!

Vi fylte kvota i 2017 og leverte 143 699 liter, disponibel kvote var 143 855 liter. Det resterende ble fryst ned i bøtter og spann og brukes som kalvemelk utover nyåret.

Vi har levert elitemelk med høyt energiinnhold hele året. Vi har 18,9 årskyr i fjøset.
De har produsert 9662 kg EKM pluss det som vi ikke kunne levere siden vi ikke ville levere over kvote. Middel i distriktet er 8177 kg EKM og i landet 8166 kg EKM. Så kyrne våre er gode til å produsere melk; de kan godt sammenlignes med toppidrettsutøvere. For å yte godt, gjelder det å gi godt fôr, godt stell, mye omsorg, kjærlighet og andre forhold skal ligge til rette for å produsere mye melk.

Det er født 19 kalver i 2017. En av dem er Vallhall nr. 1281.  Vallhall er ikke hvilken som helst kalv, GENO er nemlig interessert i å kjøpe han inn som seminokseemne. Det blir spennende! Vi kommer nok med en oppdatering når vi vet mer.
Mor til Valhall er Venhild, hun har fått 5 kalver i sitt liv, 3 okser og 2 kviger.

I fjor har vi levert 22 store okser til slakt med en snittvekt på 317 kg og en alder på 16 mnd. Gjennomsnittlig tilvekst pr dag har vært 603 gram. Til sammenligning ligger vårt distrikt på 17 mnd. og 302 kg og daglig tilvekst 540 gram.  Landsmiddelet er på 18 mnd. og 315 kg og daglig tilvekst 550 gram.  Så vi er ganske flink å lage biff!

Elevene våre har også prøvd seg på separering av melk. Målet med separering av melk er å fjerne fettet. Resultatet ble ikke helt vellykket denne gang, men nå er vi en erfaring rikere og tror at neste gang blir det bra.

I sauefjøset går alt sin vante gang. Sauene er klippet, og de har fått ormekur og paringen som startet i desember er snart over. Vi krysser fingrene for at værene våre har gjort en god jobb og at vi får mange fine lam i mai. Fostertelling/ultralyd vil vi gjennomføre i mars. Det ser vi fram til!

Hundegård
I hundegården er det plass til 22 hunder, og i dag er det 20 hunder der. Det er 9 elever som har hunder i hundegården, to av elevene har 6 hver, altså et spann. De skal kjøre Finnmarksløpet junior. Totalt er det 3 av våre elever som skal kjøre Finnmarksløpet junior.

Stall
Skolen har 5 hester. Det er 2 lyngshester, 1 fjording og 2 dølahester. Det er totalt 8 hester i stallen. I stallen er det 2 lærlinger.

I melkegrava Fin kalv Oksefjøset 1 Svein har hentet sauene

Laila Johannessen