Internasjonal dag - klima og mat

Velkommen til internasjonal dag 1 - Klikk for stort bilde

På onsdag denne uka hadde elevene og lærerne internasjonal dag, tema var klima og mat. Det ble film, debatt og quiz.

Dagen startet med mat i kantina som var bærekraftig. Vi  fikk sett en film som heter «Skyldig jeg», den handlet om Sigbjørn. Han vil sjekke om det er mulig å leve helt bærekraftig – og om det faktisk hjelper.

Det ble debatt mellom Stine Jelti, som er melkebonde i Tana og Farid Shariati fra Miljø partiet det grønne (MDG).

Lærer Helga Pedersen ledet oss gjennom debatten. Noen av temaene var bevissthet om utnyttelse av vårt jordareal til matproduksjon, at biff har for eksempel 3 ganger så store klimautslipp som fisk. Stine har tidligere ytret at hun mente kua får for mye tyn, sammenlignet med flyreiser. Det ble sagt at vi må ha kjøttfrie mandager i 22 år hvis vi skal kompensere for utslippet for en flyreise til USA.

Det ble også debattert økologisk matproduksjon. Elevene ga innspill på at det var vanskelig å finne gode produkter i butikken, både når det gjaldt økologisk og vegetarianske/veganske alternativer. Og at det var dyrt.

Debattantene mente at det vi bør i større grad bruke forbrukermakta vår og prøve å endre det, altså få butikken til å ta inn de ønskede produktene.

Et annet emne var laks og oppdrettslaks, Farid oppfordret oss til å spise mer fisk. Stine sa hun ikke spiste oppdrettslaks, hun er jo tross alt fra Tana med Norges beste og viktigste lakseelv.  MDG sa vi burde spise mer av de ressursene vi har, bl.a hvitfisk fra havet.

Avslutningsvis så var de begge enig om at kjøtt bør bli dyrere. I dag produserer svinekjøtt til lavpris. Det er bedre for bonden med høyere pris og kanskje går forbruket ned om kjøttet blir dyrere.

En annen sak som ble tatt fram i debatten er at Stine har mistet flere dyr fordi de har fått i seg fremmedlegemer, spesielt da aluminiums bokser.  Det er et stort problem at hardplast og bokser kvernes opp og havner på fôrbrettet slik at dyrene får det i seg.  Her var det en soleklar oppfordring; Ikke kast bokser!! Det kunne vært en ide å øke panten til 10 kroner, da har kanskje ikke folk råd å kjøpe seg redbull.  Dette går både på dyrevelferd, forsøpling og det er et stort økonomisk tap for bøndene.  Fører altså ikke noe godt med seg!

En spennende og givende debatt.

Tilslutt ble det quiz, tema var selvfølgelig klima og mat.

Takk til alle engasjerte elever, lærere og debattantene for en spennende dag.